Lifestyle

Sony Walkman

De Sony Walkman, het staat voor een op batterijen werkend apparaat dat compact cassettes afspeelt via een hoofdtelefoon en meegenomen kan worden. De jongeren van vandaag groeien op met deze technologie en kennen de eerste ontwikkelingen rondom dit vakgebied niet. Het is onvoorstelbaar om zonder een Ipod of smartphone waarbij muziek afgespeeld kan worden te moeten reizen met de trein of simpelweg te moeten sporten.

In 1979 introduceerde de Japanse consumentenelektronica fabrikant Sony de eerste draagbare muziekspeler. Dit werd de Sony Walkman genoemd. De Walkman is bedacht door Masaru Ibuka in samenwerking met de oprichter van Sony, Morita-san. De eerste versie werd gelanceerd op 21 juni 1979. Uiteraard is de Walkman niet de officiële benaming, maar zo werd het genoemd in de volksmond, officieel werd het product aangeduid als ‘portable cassettespeler’.

Deze uitvinding van Sony werd binnen in een korte tijd razend populair bij de jongeren. De concurrentie van Sony bleef uiteraard niet stil en gingen opzoek naar mogelijkheden voor dergelijke apparaten. Er werden zo’n 22 miljoen exemplaren verkocht van deze walkman in de 19 jaar dat het apparaat bestond. De concurrentie was zoekende naar nieuwe mogelijkheden. Echter bleef Sony marktleider op het gebied van de Walkman. Zij introduceerde half jaren tachtig de Walkman 2, die amper groter was dan de behuizing van een compact cassette.

Een leuk feitje om te delen is dat de mannen van Sony niet helemaal de uitvinders van dit prachtig klassiek apparaat zijn. In 1977 had de Duitser Andreas Pavel een dergelijk apparaat al uitgevonden en zijn idee in verschillende landen gepatenteerd. Dat leidde tot een juridische strijd tussen Sony en Pavel die na 20 jaar werd bijgelegd. Pavel was de gelukkige en ontving miljoenen van Sony. In 2010 is Sony officieel gestopt met de verkoop van originele Walkman die nog cassettebandjes kon afspelen.

Voor een beter beeldvorming de commercial van Sony voor de Walkman. 

 

Opvolgers van de Walkman

Over de jaren heen zijn er talloze andere mogelijkheden getroffen om muziek altijd eenvoudig bij je te kunnen dragen. De Walkman werd opgevolgd door deze producten:

  • De CD-walkman, wat in de volksmond de discman werd genoemd.
  • Minidisc-walkman, de discman van kleiner formaat, met mini CD’tjes.
  • Walkman met computerbestanden voor muziek, zoals de MP3.

Vandaag de dag kunnen we simpelweg altijd en overal muziek streamen. We zullen met zijn allen ontdekken wat de volgende ontwikkelingen rondom ‘portable muziek’ beluisteren zal zijn.

 

2 reacties

Leave a Response