Lifestyle

Onze 5 favoriete gezondheidsapps

iwatch health app

Het bijhouden van je sportprestaties, een mobiele personal trainer of het achterhalen van je eetgedrag: wij zijn fan van verschillende gezondheidsapps! Eerder schreven we al over verschillende sportwatches en een smart weegschaal. Daarom delen we vandaag onze vijf favoriete apps op het gebied van gezondheid.

Nike Training Club

Zoals Nike zelf zegt: met deze app heb je een personal trainer in je broekzak. Helemaal waar, want de app zit echt vól met workouts. Deze workouts zijn ontwikkeld door personal trainers van Nike, maar ook door verschillende beroemdheden. Je kunt kiezen voor verschillende programma’s, zoals oefeningen die gericht zijn op het langer of sterker maken van je spieren of interval training om flink calorieën te verbranden. Deze programma’s zijn vervolgens weer opgedeeld in beginner, gemiddeld en gevorderd en alles wordt heel duidelijk met foto’s en filmpjes uitgelegd. De workouts variëren van 15 tot 45 minuten en kunnen overal worden uitgevoerd, dus geen smoesjes meer dat je geen tijd hebt om te sporten!

My Fitness Pal

Deze app vraagt even wat tijd en aandacht, maar is wel ontzettend handig als je eens exact wil weten wat je eigenlijk allemaal eet op een dag. Om te beginnen geef je aan wat je gewicht is, lengte, levensstijl (ben je actief of niet) en wat je streefgewicht is. Vervolgens geeft de app aan wat jouw calorie-inname zou moeten zijn om op een gezonde manier dat streefgewicht te behalen en hoelang dit dan duurt. Je kunt zelfs aangeven hoeveel procent eiwitten, vetten of koolhydraten je per dag wil eten, of je laat dit door de app bepalen.

Vervolgens is dus het idee dat je gedurende de hele dag invoert wat je eet. Dit klinkt als heel veel werk, maar de app kent werkelijk álle producten van bijna alle supermarkten. Bovendien kun je maaltijden opslaan, dus als je regelmatig hetzelfde eet als ontbijt, dan kun je dit makkelijk aanklikken. Ook handig: deze app is verbonden met Runkeeper, dus wanneer je hebt hardgelopen mag je die dag meer calorieën eten. Dit kan dus erg motiveren om tóch maar te gaan sporten 😉 Aan het einde van de dag weet je zo precies wat je hebt gegeten aan koolhydraten, eiwitten, vetten en calorieën. Eigenlijk ben ik geen voorstander van ‘spastisch’ calorieën tellen, het moet immers geen obsessie worden. Maar als je geen idee hebt wat je eigenlijk precies allemaal binnenkrijgt, dan is het best handig om dit een week bij te houden. Na een week heb je al ontzettend veel inzicht in de voedingswaarden van verschillende producten.

Runkeeper en Nike+ Running gezondheidsapps

Runkeeper was mijn allereerste sport app en ik ben nog steeds een trouwe gebruiker! Maar sinds een jaar gebruik ik ook Nike+ Running ernaast. Beide apps doen eigenlijk hetzelfde. Ze houden precies bij hoeveel je rent, waar je rent en hoe hard je rent. Ook kun je ervoor kiezen dat je elke kilometer hoort hoe hard je gaat. Ik kan me niet meer voorstellen om zonder deze apps te rennen. Valt m’n telefoon halverwege uit? Dan stop ik er zelf ook mee, wat heeft het voor een zin als het niet wordt opgeslagen?! Ik wordt erg gemotiveerd als ik vooruitgang zie en daardoor probeer ik elke keer weer beter m’n best te doen.

Waarom beide gezondheidsapps tegelijk gebruiken? Al mijn hardloopgegevens staan in Runkeeper, dus het is zonde om opnieuw te beginnen in Nike+ Running. Daarnaast komt het wel eens voor dat er bij de één iets mis gaat met meten, dus dan heb ik altijd de andere gegevens nog! Bovendien heeft Nike+ Running het slimmer aangepakt met foto’s en social media. Via de app kun je een foto maken tijdens het rennen en hier je afstand, snelheid en route op plakken. Vervolgens kun je deze delen met je vrienden. Als Instagram addict is dat een leuke feature 😉

Headspace

Headspace is een meditatie app met sessies die 10 minuten duren. De eerste tien sessies zijn gratis en daarna moet je (helaas) betalen. Zelf ben ik nog bezig met de eerste tien sessies. Heb je weinig ervaring met meditatie? Dan is deze app ideaal. Je wordt op een prettige en rustige manier door de meditaties en bodyscans gepraat. Tijdens een sessie focus je op je ademhaling en je gedachten. Daarnaast krijg je animaties te zien die heel duidelijk en simpel de werking van de geest uitleggen. Ik was eerst ook sceptisch, maar vind het nu heel fijn om af en toe te doen!

Apple Health app

Ook Apple probeert mensen te stimuleren om gezonder te gaan leven. Met de komst van de iPhone 6 en iOS8 hebben ze een nieuwe app: de Health app. De Health app bevat alle informatie over lichaamswaarden, sportactiviteiten en medische uitslagen. Je hebt onder andere inzicht in je calorieverbruik, slaapgedrag, je hartslag en het houdt je stappen bij per dag. Of nog zoiets: je kunt ook een emergency card aanmaken, waarop je belangrijke gezondheidsinformatie over jezelf neerzet, zoals allergieën. Deze emergency card kunnen hulpverleners altijd raadplegen, omdat het toegankelijk is vanaf je lockscreen.

apple iwatch photo

In de toekomst wil Apple zelfs een stap verder zetten met medische informatie. Denk aan uitslagen van medisch onderzoek of je medicijngebruik. Dit zou weer doorgestuurd kunnen worden naar je huisarts of specialist. Oftewel, dit is nog maar het begin! Zo ben ik ook erg benieuwd naar de allernieuwste iWatch, zullen we hier straks nog meer mee kunnen bijhouden? Persoonlijk vinden we al deze ontwikkelingen echt top. Het motiveer enorm om alles in deze gezondheidsapps bij te houden en zo te zien of je vooruitgang boekt.

Leave a Response