Gadgets

TomTom Spark 3 Cardio – een waar fitness horloge [REVIEW]

tomtom spark 3 review

TomTom richt zich al enige tijd niet enkel meer op navigatieapparatuur voor in de auto. Het productaanbod is uitgebreid met sporthorloges, welke wij in deze review in de vorm van de TomTom Spark 3 Cardio tijdens het sporten zullen testen. De TomTom Spark 3 Cardio heeft een muziekspeler, pols hartslagmeting, stappenteller en GPS waarmee het een van de meest complete hartslagmeters/sporthorloges is! Is het ook de ideale partner voor tijdens onze workouts?

De werking als fitness watch

De Spark 3 wordt aangeduid als GPS fitness watch. Er zijn inmiddels al vele soorten smartwatches. TomTom richt zich voornamelijk op sporten en niet zo zeer op smartwatches. TomTom heeft met de Spark 3 zich op buitensport gericht, met de implementatie van GPS. Om de volledige werking te ervaren hebben wij het horloge zowel in- als outdoor getest. Je kunt het horloge namelijk ook zonder GPS op de sportschool gebruiken, met name de hartslag meter blinkt dan uit. Wat echter bij het mountainbiken meteen opviel, was hoe lang het duurde voordat er een GPS signaal was. Al lang en breed op de fiets, merkte je door een getril dat je je activiteit kon gaan tracken. De hartslagmeter op het horloge werkte wel meteen vanaf het begin, dit gaat overigens door middel van een groen lampje. Je kijkt allereerst even raar op, als je een groen pulserend lampje onder het horloge ziet. Het is echter een zeer nauwkeurige manier om je hartslag te meten, waar de fitness apparatuur op de sportschool het vaak moeilijk heeft om dit correct te tonen. Hier is het horloge dan ook echt een aanvulling op je workout, want je ziet in 1 oogopslag wat je hartslag is. Met de verschillende modi zie je ook in welke hartslagzone je procentueel actief bent, en met een lijngrafiek ook wat ongeveer de ontwikkeling van je hartslag is (er zijn 5 “fases”). Dit alles is uiteraard weer super eenvoudig met je smartphone te syncen, wat bij de allereerste sync wat langer dan verwacht duurde. Je beschikt dan wel meteen over een bak aan data, aangezien de Spark 3 ook met Apple Health samenwerkt. Heb je een iPhone, dan is dat dus best een uitkomst.

pulserend lampje spark 3 cardio

De verschillende modi van de Spark 3

De GPS tracker en hartslagmeter zijn reeds besproken. Maar de Spark kan veel meer. Zo zit er een ingebouwde muziekspeler in, waarmee je tijdens je workout dus muziek kunt afspelen. Hiervoor moet je wel even je bluetooth headset koppelen met je smartwatch. De uitgebreide catalogus van Spotify op je mobiel heeft bij ons echter de voorkeur, vandaar dat we dit niet hebben getest. Dit geldt ook voor de Gepersonaliseerde work-outs, welke als update beschikbaar moet komen.

Met TomTom Sports Web kun je het aantal sessies, de intensiteit, de snelheid, het tempo, de afstand en de duur van je aangepaste work-out kiezen. Deze data benader je via de app op je telefoon of via de browser op je computer. Alles synced twee kanten op, waarmee je ook GPX routes in je horloge kan inladen. Naast al deze spannende functies heeft de fitness watch ook een stappenteller, met standaard 10.000 stappen als daily goal.

Wil je weten wat je “fitnessleeftijd” is? Hiervoor valt TomTom terug op de wetenschap. De maximale hoeveelheid zuurstof die je lichaam op een bepaald moment kan gebruiken voor het sporten is een belangrijke indicator van je cardiofitheid. Dit wordt je VO2max genoemd. Hoe hoger je VO2max, hoe beter je prestaties. TomTom gebruikt je VO2max om je fitnessleeftijd te berekenen en je gepersonaliseerde work-outs en beloningen aan te bieden. Dit in de vorm van punten, welke je via de TomTom Sports app inzichtelijk kunt maken. Zonder deze app lever je dus veel van de waardevolle inzichten in en het is echt een toevoeging als je bewust wilt zijn van je ontwikkeling tijdens/met het sporten.

Wat krijg je bij de TomTom Spark 3 Cardio?

Naast het horloge zelf, zit er een oplader en een handleiding in de doos. Je hebt wel de keuze uit meerdere kleuren bandjes, dus je kunt blijven afwisselen. Het standaard bandje in maat S volstond ook bij een grotere pols. Het rubberachtige materiaal blijft wel echt op zijn plek, wat tijdens het sporten soms wat oncomfortabel is. Vooral als je lekker op dreef bent, dan zit je met een laag zweet onder het bandje, wat niet echt weg wil gaan. Daarnaast heeft TomTom ervoor gekozen om een eigen connector te gebruiken, waardoor je niet eenvoudig even een micro USB-kabel aan kunt sluiten. Het is dus aan te raden om je oplaadkabel goed te bewaren. Het horloge klikt overigens super makkelijk in en uit het bandje. Je dient deze eruit te halen als je het gaat opladen.

Naast deze accessoires heeft de Spark 3 een scherm met een resolutie van een prima 144×168 pixels en afmetingen van 22×25 mm, in het zwart-wit. Dit volstaat voor de meeste toepassingen, om eenvoudig en snel inzicht tijdens je workout te krijgen. Dataconnecties leg je via bluetooth, met je smartphone of headset.

De ontwikkeling van TomTom

Eerder schreven we al over de ontwikkeling van TomTom als bedrijf. In de loop der tijd zijn ze van enkel navigatieapparaten (zo rijden we zelf op de motor met een TomTom Rider) naar nu ook Sport als lifestyle groep in het assortiment. Vooral de ervaring met GPS komt hier uiteraard goed van pas. Door de gebruiker beter te leren snappen, zijn we nu ook bij een muziekspeler aangekomen, als onderdeel van het sporthorloge, met een koppeling van je bluetooth headset om alles draadloos te houden. Het ecosysteem rondom deze horloges is nog volop in ontwikkeling, dus wie weet wat er nog meer aan zit te komen! Naast de Cardio heb je overigens nog meer keuzes qua horloges bij TomTom:

tomtom sports sporthorloges

Conclusie

Voor meer inzicht tijdens de effectiviteit van je work-outs indoor is de Spark 3 zeer geschikt. Voor buiten hadden we zelf verwacht dat de GPS functionaliteit eerder zou werken, ondanks de up-to-date Quick Fix voor de GPS module. Mocht je eerst een warm-up doen voor je begint te hardlopen, dan is dit overigens helemaal geen probleem. Bij het fietsen hadden we op meer gehoopt. De continue ontwikkeling van het systeem achter de horloges, zorgt ervoor dat je in de loop der tijd over steeds meer functionaliteiten kunt gaan beschikken. Al met al is de Spark 3 een welkome aanvulling voor degene die zelf niet enkel met hun smartphone willen sporten en een meer handzame manier zoeken voor inzicht tijdens de work-out.

Leave a Response