Gadgets

Slimme thermostaten vergelijken: Toon, Anna, Nest en EnergieAssistent

Slimme thermostaten Toon, Anna, Nest en EnergieAssistent

Naast de Nest thermostaat waar we al eerder over schreven op UrStyle bestaan er nog verschillende andere slimme thermostaten die je bij een abonnement kunt krijgen. Bijvoorbeeld Anna van de Nederlandse Energie Maatschappij, Toon van Eneco en de EnergieAssistent van E.ON.

Een slimme thermostaat past zich aan aan het leefgedrag van de bewoners en stemt het energie verbruik hierop af. Het doel van slimme thermostaten is om het comfort voor de bewoners te verhogen en het energieverbruik omlaag te brengen.

Specificaties  van de slimme  thermostaten

Nest Anna EnergieAssistent Toon
Leverancier Essent Nederlandse Energie Maatschappij E.ON Eneco
Losse prijs € 249 € 249 Niet los verkrijgbaar € 275
Wel of geen extra abonnementskosten bij een energie contract Gratis bij 5-jarig contract Extra abonnementskosten van € 3,99 per maand Gratis  bij 3-jarig contract Extra abonnementskosten van € 3,50 per maand voor Eneco klanten, € 4,50 voor niet klanten
Installatiekosten € 79 € 70 Geen Geen

 

Voor- en nadelen van de verschillende slimme thermostaten

Alle vier de thermostaten die hierboven beschreven staan kunnen bediend worden via hun eigen display én op afstand. Ook hebben ze allemaal een instelbaar klokprogramma.

Bij EnergieAssistent en Toon kun je direct zien hoeveel stroom en gas je verbruikt. Dit helpt je om nog bewuster je energieverbruik te verminderen.

Alle vier de slimme thermostaten hebben zelflerende aanwarming. Dit betekent dat de thermostaten onthouden hoe lang het duurt om een vertrek warm te krijgen en ze zorgen er dan voor dat het vertrek op het juiste moment warm is. Bij Toon, Anna en EnergieAssistent is dit voor 1 vertrek. Bij Nest gaat  dit nog een stapje verder en kan het zelfs voor 10 zones. Bij Nest kun je ook als enige de temperatuur per vertrek regelen.

Anna, EnergieAssistent en Nest hebben ook een bewegingsdetector waarmee ze de verwarming kunnen uitschakelen als je niet meer in de ruimte bent. De bewegingsdetector van Nest kan daarbij zelfs mensen onderscheiden van huisdieren. Anna en EnergieAssistent hebben daarnaast ook aanwezigheidsdetectie door middel van geo-fencing. Hierbij legt de slimme thermostaat een connectie met je smartphone. Als je in de buurt bent gaat de verwarming aan, ga je weg dan slaat de verwarming weer uit.

Binnenkort volgt er nog een uitgebreidere vergelijking van de verschillende slimme thermostaten.

Leave a Response