Superfoods in de spotlight: gojibessen

Wat zijn gojibessen?

Gojibessen kennen we in Nederland in gedroogde vorm. De besjes, die iets kleiner zijn dan rozijnen, zijn roze-rood van kleur en komen oorspronkelijk uit Azië. Al in de 8e eeuw na Christus ontdekten monniken uit Tibet dat ze meer energie hadden na het eten van de besjes van de boksdoorn. De gojibessen worden in de traditionele Chinese geneeskunde tot op de dag van vandaag toegepast bij verschillende kwalen (bij gewrichtsaandoeningen, bijvoorbeeld). Ze worden ook wel happy berries genoemd omdat ze een positief effect zouden hebben op je humeur en je energie-level.

Vanwege de vele bouwstenen die de gojibessen bezitten, behoren deze vruchtjes tot de meest heilzame vruchten ter wereld. Klein maar fijn, die gojibessen!

De gezondheidsvoordelen van gojibessen

Gojibessen kunnen een waardevolle aanvulling zijn op je dagelijkse voedingspatroon vanwege de vele gezondheidsvoordelen die ze lijken te hebben:

 • Gojibesen zijn rijk aan de vitamines A, C, B1, B2 die je lichaam voor allerlei belangrijke processen nodig heeft.
 • Daarnaast bevatten ze onder andere de mineralen ijzer, magnesium, calcium en natrium.
 • Ze kunnen je weerstand verhogen.
 • Ook bevatten ze antioxidanten, die je beschermen tegen de werking van vrije radicalen. Dit zijn stoffen die in je lichaam vrijkomen door bijvoorbeeld alcohol, roken en slechte voeding en die onder meer de veroudering van je huid veroorzaken. Gojibessen zijn dus ook goed voor een stralende huid!
 • Ze verbeteren je concentratie- en prestatievermogen.
 • Ze lijken een positief effect te hebben bij slapeloosheid.

  Hoe gebruik je gojibessen?

  Gojibessen hebben een heerlijke fruitige en zoete smaak die je eigenlijk overal mee kunt combineren. Lekker door je muesli, kwark of havermout! En probeer ze vooral ook eens door je salade, voor een subtiele, zoete touch. Ook een handje gojibessen door je smoothie doet het goed en verder zijn de besjes zó lekker dat je ze ook prima zo uit de hand kunt eten!

  Happy berries voor een lang leven!

  Wist je dat de Aziatische happy berries ook wel ‘de vrucht voor een hoge leeftijd’ worden genoemd? De besjes zouden voedingsstoffen bevatten die zorgen voor een lang en gezond leven! Alleen van de gedachte word je al happy, toch?