Superfoods in de spotlight: spirulina

Wat is spirulina?

Spirulina is een blauwalg die van nature voorkomt in mineraalrijke meren in onder andere Mexico en Afrika. Vandaag de dag wordt de waterplant gekweekt, met name in Noord-Amerika en Azië. Het poeder dat wordt gemaakt van de blauwgroene algen heeft een donkergroene kleur. Eet jij vegetarisch of vegan? Spirulina heeft een relatief hoog eiwitgehalte wat het tot een waardevolle aanvulling maakt op je dagelijkse voeding. Vanwege de veronderstelde reinigende werking kan een teveel aan spirulina je hoofdpijn of misselijkheid bezorgen. Geef je lichaam dus de tijd en bouw het gebruik van dit bijzondere superfood rustig op!

De gezondheidsvoordelen van spirulina

Dat spirulina superfood is, blijkt wel uit de volgende gezondheidsvoordelen die er aan worden toegeschreven:

 • Spirulina bevat mega-veel betacaroteen (25 keer meer dan wortelen!). Dit is een stof in plantaardige producten die je lichaam om kan zetten in vitamine A. Deze vitamine is onder meer van belang voor je huid, je ogen en je weerstand.
 • Het is rijk aan de vitamines A en K (deze laatste is nodig voor een goede bloedstolling).
 • Ook bevat spirulina mineralen, waaronder magnesium, kalium, ijzer, koper en mangaan.
 • Ook bijzonder: spirulina bevat alle essentiële aminozuren (die noodzakelijk zijn voor je energievoorziening en opbouw en onderhoud van alle weefsels in je lichaam).
 • Daarnaast lijkt spirulina bij te kunnen dragen aan een gezond cholesterolgehalte, wat het risico op hart- en vaatziekten verkleint.
 • Tot slot lijkt spirulina je immuunsysteem en je darmflora te ondersteunen.
 • Hoe gebruik je spirulina?

  Omdat spirulina de opname van voedingsstoffen kan bevorderen, is het goed te gebruiken in energiedrankjes. Voeg voor een energiekick dus een schepje spirulina toe aan je smoothie of sapje. Als je de redelijk aanwezige smaak van spirulina minder prettig vindt, kun je wat honing of agavesiroop aan je smoothie toevoegen, dat maakt de smaak een stuk milder.

  Waardevolle bescherming

  Hoewel veel blauwalgen giftig zijn, is spirulina dat beslist niet. Sterker nog, tijdens onderzoek bleek spirulina vissen juist te beschermen tegen chemische stoffen! Alleen al de krachtige ontgiftende werking maakt spirulina tot een waardevolle aanvulling op jouw gezonde voeding!