Superfoods in de spotlight: rauwe cacao

Wat is rauwe cacao

Rauwe cacao wordt gewonnen uit de cacaoboon en is de essentiële smaakmaker voor chocolade. Cacaobonen komen uit landen rondom de evenaar, bijvoorbeeld Ghana, Honduras en Indonesië. Na de oogst laat men de bonen fermenteren (gisten), waardoor de smaak zich ontwikkelt. Daarna worden ze gedroogd, geroosterd en gemalen. De donkere vloeistof die zo ontstaat wordt uitgeperst, wat resulteert in (vloeibare) cacaoboter en… de overheerlijke rauwe cacaopoeder!

De gezondheidsvoordelen van rauwe cacao

Rauwe cacao draagt met recht de naam ‘superfood’: het bevat meer dan 400 stoffen die belangrijk zijn voor je lichaam! De voordelen op een rijtje:

  • Het zit barstensvol antioxidanten die je lichaam beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Dit zijn stoffen die onder andere vrijkomen door alcoholgebruik, roken en slechte voeding.
  • Vrije radicalen veroorzaken onder meer veroudering van je huid – en daar beschermt cacao je tegen. Kies dus voor cacao als je een stralende huid wilt!
  • Er zitten veel vitamines, vezels en essentiële vetzuren in. Vezels dragen bij aan een gezonde spijsvertering. Vetzuren zijn onder andere belangrijk voor je hormoon- en je afweersysteem.
  • Het is rijk aan belangrijke mineralen als zink, koper, ijzer en chroom die bijvoorbeeld nodig zijn voor je immuunsysteem en je bloedsuikerspiegel.

Hoe gebruik je rauwe cacao?

Je kunt rauwe cacao kopen als poeder, nibs, boter en rauwe bonen. Vooral cacaopoeder is handig, daar kun je echt oneindig mee variëren! Heerlijk door je smoothie (bijvoorbeeld met banaan en amandelmelk), ontbijt (havermout bijvoorbeeld) en toetjes, of om lekker mee te bakken. Cacaobonen of -nibs zijn lekker als snack tussendoor of in een cake. Eigenlijk super met alles, want alles wordt toch lekkerder met een chocoladesmaakje?!

Voor de echte chocoholic!

Belangrijk om te weten: ‘gewone’ chocola heeft niet dezelfde gezondheidsvoordelen als rauwe cacao. Niet alleen bevat de eerste vaak veel suiker, wat het een stuk minder gezond maakt, ook wordt de cacao vaak zo verhit dat veel van de werkzame stoffen verloren gaan. De ‘ongeraffineerde’ (dus rauwe) variant is soms even wennen, maar ben je een echte chocoholic, geef raw dan vooral een kans. Ben je er eenmaal aan gewend, dan wil je echt nooit meer anders!