Superfoods in de spotlight: mulberries

Wat zijn mulberries?

Mulberries zijn misschien niet de bekendste superfood-bessen, maar ze zijn absoluut de moeite van het proberen waard! Deze mega-gezonde vruchtjes, die in het Nederlands ook wel moerbeien worden genoemd, komen oorspronkelijk uit Azië. De verse besjes zijn niet lang houdbaar, dus in Nederland koop je de gedroogde exemplaren. Gedroogd zien de samengestelde vruchtjes er een beetje apart uit, maar hun geweldige smaak maakt alles goed; die is heerlijk zoet en honingachtig!

Er bestaan trouwens maar liefst zo’n 15 verschillende soorten moerbeien! Naast de bekende witte, rode, zwarte en Chinese moerbei zijn er dus nog een heleboel andere soorten.

De gezondheidsvoordelen van mulberries

Mulberries hebben verschillende superfood-eigenschappen:

  • Ze zitten vol antioxidanten die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Dit zijn stoffen die vrij kunnen komen door bijvoorbeeld alcoholgebruik, roken en slechte voeding en schade kunnen veroorzaken aan je lichaam.
  • Mulberries zijn een bron van vitamine C, dat onder meer onmisbaar is voor een goede weerstand.
  • Ook bevatten mulberries ijzer, eiwitten en vezels. IJzer is belangrijk voor het zuurstoftransport in je bloed, waardoor de weefsels en organen van je lichaam van zuurstof worden voorzien. Eiwitten zijn van belang voor de opbouw en het herstel van weefsel, maar ook voor allerlei andere belangrijke processen. Zo zijn afweerstoffen ook eiwitten, net als veel hormonen.
  • De bessen bevatten resveratrol, een stof die bijvoorbeeld ook in druiven en rode wijn zit en waarvan wordt verondersteld dat hij kan bijdragen aan het tegengaan van kanker en hartaandoeningen.

Hoe gebruik je mulberries?

Mulberries zijn vanwege hun bijzondere zoete smaakje een heerlijk ingrediënt voor gebak en jam. Ideaal ook als verantwoorde snack, eventueel in een mix met wat ongezouten noten. Verder zijn ze een gezonde – én lekkere! – toevoeging aan je yoghurt en smoothies.

Een kostbaar bezit

Een moerbeiboom was in het oude China een kostbaar bezit, omdat de bladeren van de boom het enige voedsel van de waren van de zijderups. Tegenwoordig is er natuurlijk kunstzijde, maar mulberries zijn als superfood nog altijd even waardevol voor óns kostbaarste bezit: een goede gezondheid!