Superfoods in de spotlight: MSM-poeder

Wat is MSM-poeder?

MSM-poeder is een organisch gebonden zwavel die voluit ‘methylsulfonylmethaan’ heet. Zwavel komt van nature voor in dierlijke producten, maar bijvoorbeeld ook in groenten (waaronder spruitjes, boerenkool, sla, prei en asperges). MSM is eigenlijk een soort smeermiddel voor je lijf dat je bindweefsel in conditie en je gewrichten soepel houdt. Er wordt aangenomen dat mensen tegenwoordig minder van deze macronutriënt binnen krijgen dan vroeger, omdat de voedselkringloop is veranderd. Zwavel uit de atmosfeer komt via regen terecht in natuurlijke producten, maar de kastuinbouw heeft daar verandering in gebracht. Daarnaast verliest natuurlijke voeding tegenwoordig veel MSM door bewerking (koelen, snijden en verhitten). Juist omdat MSM zo belangrijk is voor veel lichaamsprocessen, kan MSM-poeder dan ook een goede aanvulling op je voeding zijn.

De gezondheidsvoordelen van MSM-poeder

Aan MSM worden veel positieve eigenschappen toegekend:

 • Het kan bijdragen aan spierontspanning, wat onder meer kan leiden tot verlichting van chronische pijn.
 • Ook lijkt het bruikbaar te zijn in plaats van reguliere pijnstillers omdat het de doorgifte van pijnprikkels kan blokkeren.
 • MSM zit in hoge concentraties in botten, haren, huid en spieren en is nodig voor opbouw en onderhoud hiervan.
 • MSM kan werken als ontstekingsremmer en kan bijdragen aan een goede weerstand.
 • Bij de opbouw van kraakbeen is zwavel nodig; MSM zou hierin kunnen voorzien en zo een gunstig effect kunnen hebben bij o.a. artrose.
 • MSM bevordert de doorlaatbaarheid van de celwanden, wat betekent dat voedingsstoffen optimaal opgenomen en afvalstoffen optimaal afgevoerd kunnen worden.
 • Hoe gebruik je MSM-poeder?

  MSM is verkrijgbaar als poeder en als capsules. Het poeder heeft een beetje bittere smaak, waar je misschien eerst aan moet wennen. Een tip: voeg ’s ochtends een schepje MSM toe aan een glas lauwwarm water met citroensap. Het sap verzacht de bittere smaak en het allerbelangrijkste: jij bewijst je lichaam met deze superfood cocktail een goede dienst!

  MSM als beauty mineral

  Of MSM nu wel of niet beschikt over alle vermeende kwaliteiten, feit is dat zwavel onmisbaar is voor jouw lichaam. Geen glanzende, volle haardos of een stralende huid zonder voldoende zwavel. En alleen dat is toch al een goede basis om dit schoonheidsmineraal een kans te geven?