Lucuma is een exotische vrucht die in Zuid-Amerika groeit aan de Lucuma-boom. Al sinds de oudheid wordt de vrucht gebruikt als natuurlijke bron van gezonde suikers. De vrucht heeft een gladde, groene schil en heldergeel vruchtvlees. Omdat de binnenkant erg droog is, wordt de vrucht zelden zo uit de hand gegeten. Toch is hij vooral in Latijns-Amerika razend populair, wat te danken is aan z’n heerlijke smaak die doet denken aan vanille en karamel. Niet zo gek dus dat de Zuid-Amerikanen lucumapuree volop gebruiken als smaakmaker in bijvoorbeeld ijs en desserts!
In Nederland moeten we het doen met lucumapoeder. No problem, aangezien het poeder net zo verrukkelijk smaakt als de puree!
Lucuma is zonder meer superfood:
Je koopt lucuma in Nederland als poeder, dat je perfect kunt verwerken in je smoothies, sapjes en toetjes. Het poeder kan in sommige recepten ook dienen als gezonde suikervervanger. Vooral groene smoothies, die soms wat zuur of flauw van smaak kunnen zijn, knappen enorm op van een schepje lucuma!
Lucuma wordt ook wel het goud van de Inca’s genoemd, dit omdat de vrucht van oudsher al een belangrijke plek inneemt in de Inca-cultuur. In Peru is de vrucht, die wordt gezien als symbool voor creatie en vruchtbaarheid, terug te vinden op kunstwerken uit de oude Moche-cultuur. Boffen wij even dat we deze superfood goudmijn voor onze gezondheid in Nederland ook gewoon kunnen kopen!