Superfoods in de spotlight: lucuma

Wat is lucuma?

Lucuma is een exotische vrucht die in Zuid-Amerika groeit aan de Lucuma-boom. Al sinds de oudheid wordt de vrucht gebruikt als natuurlijke bron van gezonde suikers. De vrucht heeft een gladde, groene schil en heldergeel vruchtvlees. Omdat de binnenkant erg droog is, wordt de vrucht zelden zo uit de hand gegeten. Toch is hij vooral in Latijns-Amerika razend populair, wat te danken is aan z’n heerlijke smaak die doet denken aan vanille en karamel. Niet zo gek dus dat de Zuid-Amerikanen lucumapuree volop gebruiken als smaakmaker in bijvoorbeeld ijs en desserts!

In Nederland moeten we het doen met lucumapoeder. No problem, aangezien het poeder net zo verrukkelijk smaakt als de puree!

De gezondheidsvoordelen van lucuma

Lucuma is zonder meer superfood:

  • Het is rijk aan betacaroteen, een bekende antioxidant die je lichaam beschermt tegen schadelijke stoffen.
  • Het bevat veel mineralen waaronder ijzer, calcium, fosfor en kalium; stuk voor stuk belangrijke stoffen die bijdragen aan een optimaal functioneren van je lichaam.
  • Vanwege z’n heerlijk zoete smaak is lucuma ideaal voor mensen die suikervrij eten.
  • Het bevat vezels, die nodig zijn voor je spijsvertering en in sommige gevallen bijdragen aan een gezond cholesterolgehalte en dus aan een kleinere kans op hart- en vaatziekten.
  • De vrucht bevat koolhydraten, die belangrijk zijn voor je energievoorziening.
  • Ook zitten er in lucuma veel vitamines, om precies te zijn vitamine B1, B2, B3 en B5.

Hoe gebruik je lucuma?

Je koopt lucuma in Nederland als poeder, dat je perfect kunt verwerken in je smoothies, sapjes en toetjes. Het poeder kan in sommige recepten ook dienen als gezonde suikervervanger. Vooral groene smoothies, die soms wat zuur of flauw van smaak kunnen zijn, knappen enorm op van een schepje lucuma!

Goudmijn voor je gezondheid

Lucuma wordt ook wel het goud van de Inca’s genoemd, dit omdat de vrucht van oudsher al een belangrijke plek inneemt in de Inca-cultuur. In Peru is de vrucht, die wordt gezien als symbool voor creatie en vruchtbaarheid, terug te vinden op kunstwerken uit de oude Moche-cultuur. Boffen wij even dat we deze superfood goudmijn voor onze gezondheid in Nederland ook gewoon kunnen kopen!