Superfoods in de spotlight: lijnzaad

Wat is lijnzaad?

Lijnzaad komt van de vlasplant. De zaadjes ter grootte van sesamzaadjes hebben een nootachtige smaak. De bekendste soort is bruin lijnzaad; daarnaast is er een variant die blond of geel lijnzaad wordt genoemd. Beide soorten zijn even gezond; de blonde variant is meestal wel wat duurder.

Je kunt lijnzaad zowel heel als gebroken kopen. Gebruik je de gebroken variant, dan kan je lichaam de voedingsstoffen die erin zitten beter opnemen. Uit lijnzaad wordt ook olie gewonnen.

De gezondheidsvoordelen van lijnzaad

Als je lijnzaad in je voedingspatroon opneemt, profiteer je onder andere van de volgende gezondheidsvoordelen:

  • Lijnzaad ondersteunt je spijsvertering. De voedingsvezels in de zaadjes kunnen tot vier keer hun eigen gewicht aan vocht aan zich binden, wat betekent dat ze in je darmen flink opzwellen. Hierdoor oefenen ze druk uit op de darmwand, wat weer een stimulerende invloed heeft op de peristaltiek (de knijpbeweging van je darmen).
  • Het is rijk aan belangrijke vetzuren zoals de omega-3-zuren. Deze vetzuren zorgen voor de verlaging van je cholesterolgehalte en beperken daarmee het risico op hart- en vaatziekten.
  • Lijnzaad bevat fyto-oestrogeen, dat een verlichtend effect zou kunnen hebben bij menstruatiepijn.
  • Ook bevat lijnzaad veel kalium (o.a. van belang voor je vochthuishouding en je bloeddruk) en magnesium (o.a. nodig voor opbouw van bot en lichaamseiwit en goed functioneren van je spieren).

Hoe gebruik je lijnzaad?

Lijnzaad smaakt redelijk neutraal, waardoor de zaadjes makkelijk te verwerken zijn: een eetlepel door je ontbijtje met havermout of muesli, een schepje door je smoothies, of als toevoeging door home-made cake of koekjes. Je salades kun je er trouwens ook prima mee aftoppen!

Wil je lijnzaadolie gebruiken maar vind je die te uitgesproken van smaak? Gebruik dan één deel lijnzaad- en één deel andere olie in je favoriete saladedressing.

De moeite van het proberen waard

Wist je trouwens dat van lijnzaad wordt vermoed dat het een gunstig effect heeft op vermoeidheid en licht-depressieve gevoelens? Het ziet ernaar uit dat veel mensen te weinig docosahexaeenzuur (DHA) in hun lichaam hebben, waardoor de hersenen minder goed functioneren met neerslachtigheid als gevolg. En laat dát stofje nu net in lijnzaad zitten – met recht een superfood!