Lijnzaad komt van de vlasplant. De zaadjes ter grootte van sesamzaadjes hebben een nootachtige smaak. De bekendste soort is bruin lijnzaad; daarnaast is er een variant die blond of geel lijnzaad wordt genoemd. Beide soorten zijn even gezond; de blonde variant is meestal wel wat duurder.
Je kunt lijnzaad zowel heel als gebroken kopen. Gebruik je de gebroken variant, dan kan je lichaam de voedingsstoffen die erin zitten beter opnemen. Uit lijnzaad wordt ook olie gewonnen.
Als je lijnzaad in je voedingspatroon opneemt, profiteer je onder andere van de volgende gezondheidsvoordelen:
Lijnzaad smaakt redelijk neutraal, waardoor de zaadjes makkelijk te verwerken zijn: een eetlepel door je ontbijtje met havermout of muesli, een schepje door je smoothies, of als toevoeging door home-made cake of koekjes. Je salades kun je er trouwens ook prima mee aftoppen!
Wil je lijnzaadolie gebruiken maar vind je die te uitgesproken van smaak? Gebruik dan één deel lijnzaad- en één deel andere olie in je favoriete saladedressing.
Wist je trouwens dat van lijnzaad wordt vermoed dat het een gunstig effect heeft op vermoeidheid en licht-depressieve gevoelens? Het ziet ernaar uit dat veel mensen te weinig docosahexaeenzuur (DHA) in hun lichaam hebben, waardoor de hersenen minder goed functioneren met neerslachtigheid als gevolg. En laat dát stofje nu net in lijnzaad zitten – met recht een superfood!