Superfoods in de spotlight: hennep

Wat is hennep?

Hennepzaden groeien aan de cannabisplant, die een van de oudste medicinale planten ter wereld is. Denk je bij het woord cannabis meteen aan marihuana? Dan is het goed om te weten dat de keukenvariant van hennep die onder de noemer superfood valt géén psychoactieve werking heeft!

Hennepzaad heeft een nootachtige, lichtzoete smaak, bevat geen gluten en is een volwaardige eiwitbron. Omdat hennepzaden bijna net zoveel eiwitten bevatten als vlees en zuivel zijn ze dus een perfecte aanvulling als je vegetarisch of veganistisch eet!

De gezondheidsvoordelen van hennep

Hennepzaad kent ongelooflijk veel gezondheidsvoordelen:

  • De omega-3, -6 en -9 vetzuren kunnen bijdragen aan een gezond cholesterolgehalte, een goede werking van je hersenen en verminderde kans op hart- en vaatziekten.
  • Het is een bron van proteïne (en dus goed voor je spieren, huid, haar en nagels).
  • Het kan je immuunsysteem en spijvertering en je spijsvertering positief beïnvloeden.
  • Het bevat meer dan 20 verschillende mineralen (o.a. magnesium, kalium, ijzer, en calcium), die allemaal van belang zijn voor een optimaal functioneren.
  • Het lijkt ontstekingen af te kunnen remmen, bijvoorbeeld bij astma, multiple sclerose en andere ontstekingsziekten.
  • Het reguleert je bloedsuikerspiegel (ook al heb je geen diabetes, het is beter voor je lichaam om een gelijkmatige bloedsuikerspiegel te hebben dan een schommelende).

Hoe gebruik je hennep?

Hennep is verkrijgbaar in poedervorm, en als ongepelde en gepelde zaadjes die je zo of vermalen aan je maaltijd kunt toevoegen. De neutrale smaak maakt hennepzaad ideaal om te verwerken in smoothies, salades, rijstgerechten of muesli. Bakken of braden met hennepolie kun je beter niet doen. Daardoor verlies je de goede vetten. Je kunt de olie toevoegen aan koude of warme gerechten. De zaden kun je wel licht roosteren. Hennepzaad neemt trouwens wel veel vocht op, dus zorg dat je genoeg blijft drinken!

Verzadigd gevoel helpt bij gewichtsverlies

Doordat hennepzaden zoveel voedingsstoffen bevatten, geven ze je lang een vol gevoel. Wil je wat gewicht verliezen, beschouw hennep dan als your BFF; voeg wat aan je maaltijd of smoothie toe en je dénkt een hele tijd niet eens aan eten! Inderdaad: superfood!