Superfoods in de spotlight: guarana

Wat is guarana?

Guarana (spreek uit met de klemtoon op de laatste lettergreep) is een nootachtig zaadje ter grootte van een koffieboon dat groeit aan klimplanten in het Amazonegebied. Van oudsher worden de geroosterde en vervolgens tot poeder gemalen zaden door de Brazilianen al gezien als superfood dat goed is voor een flinke energieboost. Vandaag de dag doen de zaden het ook erg goed in frisdrank; guarana is in ruim een kwart van de Braziliaanse soft drinks het belangrijkste ingrediënt.

Niet alleen het formaat van guarana doet denken aan een koffieboon; guarana bevat namelijk net als koffie cafeïne! Het heeft dan ook dezelfde werking als koffie: je krijgt er energie van en kunt je beter concentreren. Groot voordeel van guarana is dat het veel meer vezels bevat dan koffie. Dit maakt dat guarana beter te verdragen is dan koffie. Daarnaast worden de werkzame stoffen geleidelijker in je lichaam opgenomen, waardoor het opwekkende effect van de cafeïne langer aanhoudt.

De gezondheidsvoordelen van guarana

Guarana is niet voor niets een superfood:

  • het bevat twee tot drie keer zoveel cafeïne als koffie en heeft daardoor dus een groter effect als energizer
  • het is rijk aan proteïnen (eiwitten die met name een rol spelen bij vernieuwing en onderhoud van je spierweefsel; guarana is dan ook populair onder sporters)
  • het bevat koolhydraten, die je lichaam nodig heeft als brandstof
  • het levert waardevolle voedingsstoffen als vitamine B en C

Hoe gebruik je guarana?

Guaranapoeder is super-veelzijdig! Denk: een cafeïne-shotje in je banana smoothie, of gewoon een schepje in een glas amandelmelk. Kies voor guarana als je behoefte hebt aan een cafeïneboost, bijvoorbeeld om ’s morgens op gang te komen, tijdens een energiedip aan het eind van de middag of vlak voor je work-out.

Kies voor een veilige kick

In de jaren ’90 van de vorige eeuw werden guaranapillen vanwege hun krachtige werking tijdens house parties gebruikt als pepmiddel. Omdat een teveel aan cafeïne bijwerkingen kan hebben als hartkloppingen en slaapproblemen, is het verstandig om het gebruik van guarana te beperken tot hooguit twee maatschepjes per dag. Zo profiteer je op een veilige manier van de energiekick die guarana je kan geven!