Superfoods in de spotlight: ginseng

Wat is ginseng?

Ginseng is een unieke stof, die in geen enkel ander voedingsmiddel voorkomt. In landen als Japan, Korea en China is ginseng al eeuwenlang geliefd als middel dat de levensduur zou bevorderen. Ook in de rest van de wereld is ginseng populair als kruidengeneesmiddel. Ginseng is de naam van een substantie die wordt gewonnen uit de wortels van een bepaald soort klimplant. Er bestaan negen verschillende soorten van deze plant, waarvan de Aziatische en de Amerikaanse ginseng de bekendste zijn. De werking van de wortels verschilt per soort; in de traditionele Chinese geneeskunde wordt de Aziatische variant als de meest krachtige beschouwd.

De gezondheidsvoordelen van ginseng

Aan ginseng worden prachtige eigenschappen toegeschreven waar jammer genoeg (nog) niet heel veel wetenschappelijk bewijs voor is:

  • ginseng zou je immuunsysteem en je stofwisseling kunnen ondersteunen.
  • het lijkt een gunstig effect te hebben op de frequentie en duur van verkoudheden.
  • ook zijn er aanwijzingen dat ginseng de bloedsuikerspiegel verlaagt.
  • het lijkt erop dat ginseng je concentratie en je leervermogen tijdelijk en in bescheiden mate kan verbeteren.

Naast dit alles gaan er ook geluiden op dat ginseng een rol zou kunnen spelen bij het behandelen van kanker, hartziektes, hoge bloeddruk, et cetera. Hoewel onderzoek op sommige punten veelbelovend lijkt, is er nog niet voldoende bewijs om met zekerheid te zeggen wat ginseng in deze situaties kan betekenen.

Hoe gebruik je ginseng?

Ginseng koop je in Nederland als verse of gedroogde wortel. Vooral de poeder, waar je thee van kunt zetten, is handig. Er zijn ook ginsengcapsules. Ginseng wordt ook verwerkt in energiedrank, thee en verzorgingsproducten.
Let op: Ginseng kan problemen opleveren in combinatie met medicijnen; slik je medicijnen, dan kan het verstandig zijn om eerst even navraag te doen bij je huisarts of apotheker voordat je dit als superfood gaat gebruiken.

Voor eeuwig jong met allesgenezer

De naam van de klimplantenfamilie waar ginseng van gemaakt wordt, is Panax. Dit Latijnse woord betekent ‘allesgenezer’. Misschien is die naam een beetje al te veel eer voor ginseng… Maar zelfs al zou ginseng maar een deel van de gezondheidsvoordelen waarmaken, dan nog is het terecht om deze bijzondere wortel te beschouwen als superfood!