Superfoods in de spotlight: chiazaad

Wat is chiazaad?

Deze krachtige zaadjes komen van de Salvia Hispanica-plant, familie van de muntplant. Oorspronkelijk komt chiazaad uit Mexico; al in de oude Maya-cultuur werden de zaadjes als waardevol voedsel beschouwd.
Als je geïnteresseerd bent in gezonde voeding, kan het je bijna niet ontgaan zijn: chiazaad is hartstikke hot!

Tegenwoordig wordt chiazaad met recht een superfood genoemd: het bevat 30 procent meer antioxidanten dan bijvoorbeeld blauwe bessen, 15 keer zoveel magnesium als broccoli en 3 keer zoveel ijzer als spinazie!

De gezondheidsvoordelen van chiazaad

Chiazaad heeft je gezondheid veel te bieden:

 • In de eerste plaats zit chiazaad bomvol vezels. Deze zorgen ervoor dat je lichaam koolhydraten langzamer opneemt, waardoor je langer een ‘vol’ gevoel hebt.
 • Daarnaast bevat chiazaad antioxidanten die nodig zijn als bescherming tegen vrije radicalen. Deze stoffen komen o.a. vrij door alcohol, roken en slechte voeding en veroorzaken bijvoorbeeld veroudering van je huid. Chiazaad draagt dus ook bij aan de conditie van je huid.
 • Ook bevat chiazaad omega-3-vetzuren, die bijdragen aan de werking van je hersenen én zorgen voor verlaging van je cholesterolgehalte. Door dit laatste heb je minder kans op hart- en vaatziekten.
 • Tot slot zit chiazaad ook nog eens vol proteïnen en mineralen die je lijf gezond houden en bijvoorbeeld essentieel zijn bij het sporten.
  • Hoe gebruik je chiazaad?

   Wat heel fijn is aan chiazaad, is de neutrale smaak. Dit maakt het makkelijk de zaadjes op allerlei manieren te gebruiken. Zo zijn ze lekker door je smoothies, maar ook door sapjes, muesli, kwark en zelfs je salades. Je kunt de zaadjes eerst even laten weken in bijvoorbeeld water, want chiazaden nemen tot 9 keer hun eigen gewicht in vocht op. Laat je ze niet eerst weken, dan heb je ineens een super-dikke smoothie. Drinkt misschien minder handig, maar is net zo gezond!

   Chiazaad onbetaalbaar gezond!

   Als je chiazaad aan de prijzige kant vindt, bedenk dan eens hoe waardevol een goede gezondheid is! De oude Azteken zullen chiazaad niet voor niets zoveel waarde hebben toegekend; zij gebruikten het zelfs lange tijd als betaalmiddel! Chiazaad: een investering in je gezondheid!