Bijenpollen bestaan uit het stuifmeel dat bijen verzamelen. Om het stuifmeel naar de bijenkorf te kunnen brengen, binden de bijen het met nectar, waardoor er gele korreltjes ontstaan: de bijenpollen. En inderdaad, dat verklaart ook meteen de heerlijk zoete smaak van de bijenpollen. De pollen zijn voeding voor de bijenkoningin en beschermen de bijen tegen bacteriën en schimmels. Echt superfood, dus! Niet voor niets is de kracht van bijenpollen al eeuwenlang bekend: in verschillende heilige geschriften worden bijenpollen gezien als ‘bron voor jeugdige energie en gezondheid’ – klinkt goed, toch?
Bijenpollen zijn uniek van samenstelling. Ze bevatten onder andere een enorme hoeveelheid vitamines, mineralen en aminozuren. Vooral de B-vitamines en de antioxidanten die je lichaam beschermen tegen celschade zijn super-waardevol!
Aan bijenpollen worden allerlei gezondheidsvoordelen toegeschreven. Je energielevel zou er een boost mee krijgen en ook zouden ze je celvernieuwing stimuleren en het ouder worden afremmen. De antioxidanten zouden je huid een oppepper geven en verder zouden de aminozuren je drang tot (te)veel eten verminderen. Bijenpollen zouden ook positieve effecten hebben op hooikoorts. Al met al zeker de moeite waard om eens mee te experimenteren!
Let op: Ben jij allergisch voor bijen? Be smart en overleg dan eerst even met je arts voordat je je waagt aan dit supervoedsel.
Vraag je je af hoe je bijenpollen in je eetpatroon kunt verwerken? Gewoon door bijvoorbeeld een eetlepel toe te voegen aan je dagelijkse smoothies, sapjes of yoghurt… Easy peasy! Zo uit de hand is trouwens ook lekker! Mijn mening: ik vind bijenpollen heerlijk! Vooral wanneer m’n smoothie wat zuur van smaak is, voeg ik graag een lepel bijenpollen toe.
PS Wist je dat bijenpollen ook wel ‘Ambrosia’ worden genoemd, wat in de Griekse mythologie ‘voedsel van de goden’ betekent? Als dát geen superfood is!