De acai bes wordt gekweekt in de Zuid-Amerikaanse regenwouden, waar de inheemse bevolking deze bes al eeuwen gebruikt om ziektes te genezen. Sinds de bekende Amerikaanse televisiedokter Mehmet Oz (Dr. Oz) sprak over de acai bes in de show van Oprah Winfrey, is de bes in Amerika een enorme hype. Inmiddels zijn de superfood-kwaliteiten van de acai ook tot Nederland doorgedrongen. Vooral de hoge concentraties antioxidanten maken de bessen populair.
In de landen waar de bes groeit, wordt hij (ook) vers gegeten. Maar aangezien de paarsblauwe bessen snel bederven, worden ze ook verwerkt tot poeder, tabletten, capsules en sap.
Acai heeft veel bijzondere eigenschappen die het tot superfood maken:
Acaipoeder is ideaal om door je smoothies, sapjes of ontbijtjes te mengen. Niet iedereen vindt de smaak van acai even lekker, maar het bevat zoveel antioxidanten dat dagelijks een theelepeltje zeker is aan te raden!
In acai zitten tien keer zoveel antioxidanten als in een glas rode wijn en de Amanzone-indianen aten de bessen om hun uithoudingsvermogen tijdens de jacht te vergroten. Acaibessen vallen dus zeker onder de noemer superfruit! Maar al wordt het vaak wel zo gepresenteerd, een wondermiddel is het niet; wél een bijzondere, waardevolle aanvulling op een gezond voedingspatroon!