Interieur

Winterklaar? Zorg ook voor je tuinmeubelen!

December is een drukke maand door alle feestdagen en de wintersport staat ook alweer om de hoek. Het is daarom misschien niet de tijd waarin jij denkt aan het winterklaar maken van je tuin. Toch is dit wel belangrijk om te doen, ook nu nog, want januari en februari kunnen nog zorgen voor koude temperaturen en wellicht voor nog meer sneeuw!

Hoe bescherm je je tuinmeubelen tegen de winter?

Het is slim om je tuinmeubelen extra bescherming te bieden. Hoe je deze meubelen moet beschermen hangt af van het type materiaal. Daarom geven wij een aantal tips per materiaalsoort.

Tuinmeubelen van metaal of aluminium

Tuinmeubelen van metaal, ijzer of aluminium zijn bestand tegen vorst en neerslag. Daarom kan je deze meubelen tijdens de wintermaanden gewoon buiten op het terras laten staan. Wel is het goed om de meubels in te wrijven met autowax, dit zorgt voor een extra beschermingslaag

Kunststof tuinmeubelen

Ook kunststof tuinmeubelen mogen tijdens de koude wintermaanden buiten blijven staan, alleen het materiaal blijft wel mooier als je deze afdekt of onder een afdakje zet. De kleuren zullen hierdoor behouden blijven.

Houten tuinmeubelen

Tuinsets van houtsoorten kan je het best beschermen door ze binnen te zetten. Doe dit op een droge en warme plek zodat het hout niet kan uitdrogen. Tuinmeubelen van hardhout of teak kunnen wel het hele jaar door buiten blijven staan. Mocht je geen opbergruimte hebben, dek de meubels dan af met luchtdoorlatende hoezen. Het is even een investering maar het zorgt er wel voor dat je meubelen er weer top uitzien in de lente. Dek je houten tuinmeubels niet af met plastic! Het hout kan dan namelijk gaan rotten of schimmelen.

Tuinmeubelen van riet of bamboe

Meubelen van riet of bamboe zijn erg kwetsbaar voor vorst en neerslag. Het materiaal kan verbuigen of zelfs breken. Om deze meubelen toch een beschermlaag te geven is het een optie om de meubelen af te lakken met blanke lak. Als de meubels gemaakt zijn van wicker dan moet het de winter in principe wel kunnen overleven.

Misschien zie je er een beetje tegen op om aan de slag te gaan, maar als de eerste zonnestraaltjes zich weer zullen laten zien dan zal je meer dan blij zijn dat je direct je meubels weer tevoorschijn kan halen. Én gebruiken!

Leave a Response