Interieur

Een kijkje achter de schermen bij de Plintenfabriek

Hoe worden plinten gemaakt?

Plinten zijn in vrijwel elk huis aanwezig. Ze vormen een klein, maar zeer bepalend onderdeel van je interieur. Toch weten de meeste mensen maar weinig van plinten. Hoe worden plinten gemaakt? En wat komt daar allemaal bij kijken? We namen een kijkje bij de Plintenfabriek, om te zien hoe dit in zijn werk gaat.

Hoe worden plinten gemaakt (stap 1)

Stap 1: Stroken zagen uit MDF-platen

De meeste plinten worden gemaakt van Medium Density Fibreboard (MDF), een sterk en vaak vochtwerend materiaal. Bij de Plintenfabriek komen MDF-platen in grote hoeveelheden binnen. Uit deze MDF-platen worden stroken gezaagd. Dit gebeurt met professionele zaagmachines. Hierdoor kunnen er snel veel stroken worden gezaagd, in verschillende afmetingen.

Stap 2: De stroken frezen naar het juiste model

Nadat er stroken uit de MDF-platen zijn gehaald, wordt er met speciale machines een profiel in de stroken gefreesd. Zo krijgen de plinten hun uiteindelijke vorm: van de welbekende gladde plint, tot de sierlijke monumentenplint. Bij de Plintenfabriek worden de (MDF-)plinten in wel 35 verschillende modellen gefreesd. De plinten krijgen – afhankelijk van de afmeting – tijdens deze stap ook een kabelgoot.

Hoe worden plinten gemaakt (stap 2)

Stap 3: De plinten schuren en gronden

De volgende stap is het gronden van de plinten. De plinten worden eerst goed schoongemaakt en geschuurd, waarna ze door een machine gegrond worden. Bij de Plintenfabriek krijgt elke MDF-plint twee grondlagen.

Hoe worden plinten gemaakt (stap 3)

Stap 4: De plinten lakken

Tijdens de laatste stap worden de plinten gelakt. Afhankelijk van de wens van de klant worden de plinten voorgelakt, afgelakt of allebei. Dit gebeurt niet met een gewone kwast of roller, maar in professionele lakstraten. Speciale spuitmedewerkers zorgen ervoor dat de plinten strak in de lak komen te zitten. De plinten kunnen in alle RAL-kleuren worden gelakt. Bovendien kunnen ze niet alleen in zijdeglans, maar ook in hoogglans of mat worden afgelakt. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Daarna zijn de plinten klaar om geplaatst te worden. Wil je weten hoe plinten moeten worden gemonteerd? Op het Klustips YouTube-kanaal van de Plintenfabriek vind je handige klustips voor de montage van plinten.

Bij de Plintenfabriek is het maken van plinten dus voor het grootste gedeelte een geautomatiseerd proces. Toch blijven er vakmensen nodig, om de machines te bedienen en te controleren. De combinatie van professionele machines en vakkundige medewerkers zorgt bij de Plintenfabriek voor een snelle productie, maar ook voor een hoge kwaliteit. Zo kan de Plintenfabriek voldoen aan de grote vraag naar plinten.
Plinten zijn niet alleen functioneel – ze werken de overgang tussen vloer en wand netjes af en voorkomen beschadigingen aan je muur – maar ze zijn ook zeer bepalend voor de uitstraling van je interieur. Schenk daarom voldoende aandacht aan het kiezen van de juiste plinten. Heb je behoefte aan meer interieurtips, bekijk dan onze overige interieurtips.

Leave a Response