Alles wat je wil weten over vitamine D

Wat is vitamine D?

Vitamine D (calciferol) heb je nodig om calcium uit je voeding op te kunnen nemen voor stevige botten en tanden. Vitamine D draagt ook bij aan een evenwichtige werking van je zenuwstelsel, een regelmatige hartslag en normale bloedstolling. Daarnaast speelt het een rol voor je weerstand.

Je huid maakt onder invloed van zonlicht zelf vitamine D. Zo kom je aan twee derde van je dagelijkse behoefte; de rest moet je uit voeding halen. Vitamine D zit vooral in dierlijke producten, daarnaast wordt het toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.

Hoeveel vitamine D je nodig hebt, hangt af van je huidskleur, je leeftijd en de tijd die je dagelijks buiten doorbrengt; lees snel door voor meer info!

Waar zit vitamine D in?

Vitamine D zit van nature vooral in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst, met name in vette vis. In andere producten is het vitamine D-gehalte lager:

  • zalm
  • makreel
  • haring
  • tonijn
  • vlees
  • eieren
  • roomboter

Hoeveel vitamine D heb je nodig?

Als vrouw heb je dagelijks 10 microgram vitamine D nodig. Heb je een lichte huid en kom je dagelijks meer dan een kwartier buiten? Dan is een supplement niet nodig, evenals andere vitamines. Vrouwen met een getinte huid en/of vrouwen die nauwelijks buiten komen, kunnen het beste dagelijks een supplement van 10 microgram gebruiken. Ook voor kinderen onder de vier en als je zwanger of ouder dan 50 bent, geldt dit advies. Voor mensen boven de 70 wordt een supplement van 20 microgram aangeraden.

Vitamine D-gebrek kan bij kinderen leiden tot afwijkingen aan het skelet. Op latere leeftijd kan een tekort leiden tot osteoporose (botontkalking) of spierzwakte. Een teveel aan vitamine D treedt alleen op bij overdosering van supplementen.

Zonlicht als absolute topleverancier

Omdat zonlicht de beste natuurlijk bron van vitamine D is, is het goed om lekker vaak buiten te zijn. Dus kom van die bank af en ga eropuit! Pak je running routine weer op, of doe je yoga workout eens buiten! Lukt het een dagje niet? Kies dan eens voor zalm (of een andere vette vis), bijvoorbeeld in een yummie salade!