Alles wat je wil weten over vitamine B8

Wat is vitamine B8?

Vitamine B8 wordt ook wel biotine genoemd. Het is net als de meeste andere vitamines uit het B-complex belangrijk voor de energievoorziening van je lichaam. Het draagt bij aan opbouw en afbraak van koolhydraten en eiwitten en aan de vetzurenproductie. Daarnaast houdt vitamine B8 je huid, haar en nagels gezond.

Waar zit vitamine B8 in?

Vitamine B8 komt net als de andere B-vitamines in veel voedingsmiddelen voor. Je vindt het onder andere in:

  • lever
  • eieren
  • melk(producten)
  • soja(producten)
  • noten
  • pinda’s

Ook vitamine B8 lost op in water, net als de andere B-vitamines. Het is relatief goed bestand tegen verhitting, maar wel gevoelig voor licht. Een extra reden dus om bijvoorbeeld noten, pinda’s en eieren op een donkere plek te bewaren.

Hoeveel vitamine B8 heb je nodig?

Als vrouw heb je dagelijks 140 microgram vitamine B8 nodig. Krijg je lang achter elkaar te weinig vitamine B8, dan kunnen bijvoorbeeld bloedarmoede, depressie, moeheid en huidproblemen optreden. Maar omdat deze vitamine in zoveel voedingsmiddelen voorkomt, hoef je hier echt totaal niet over in te zitten. Vitamine B8-tekort komt in Nederland gelukkig maar héél zelden voor. Alleen als je heel veel rauwe eieren eet, kun je een tekort oplopen; de stof avidine in rauw kippeneiwit voorkomt namelijk de opname van vitamine B8. Maar dat gaat alleen om rauwe eieren; je kunt dus rustig blijven genieten van een gekookt eitje of van een lekkere frittata (mét veel groente, natuurlijk)!

Er zijn geen schadelijke gevolgen bekend van een teveel aan vitamine B8; alles wat je meer binnenkrijgt dan je nodig hebt, plas je gewoon weer uit.

Natuurlijke schoonheid

Vitamines zijn van belang voor allerlei processen in je lichaam. Sommige van die vitamines doen ook wat voor je looks – zoals vitamine B8, dus. Een stralende huid, glanzend haar en mooie nagels, daar draag je zelf aan bij door goede keuzes te maken als het gaat om je eten. Dus waarom die chips als je weet dat een handje van je favoriete noten bijdraagt aan jouw natural beauty?