Alles wat je wil weten over vitamine B6

Wat is vitamine B6?

Vitamine B6 (pyridoxine) heb je onder andere nodig voor een goede weerstand. Ook je stofwisseling en je energieproductie profiteren van deze vitamine, evenals je zenuwstelsel. En dan speelt vitamine B6 ook nog eens een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen, die ervoor zorgen dat jij kracht en energie hebt!

Waar zit vitamine B6 in?

Vitamine B6 komt net als de overige B-vitamines in veel voedingsmiddelen voor. Aan het onderstaande rijtje zie je wat de echte toppers zijn als het gaat om vitamine B6:

  • vlees
  • (vette) vis
  • eieren
  • muesli en andere graanproducten
  • aardappels
  • peulvruchten
  • bananen

Ook groenten en melkproducten leveren vitamine B6, maar dan wel in kleinere hoeveelheden.

Bakken geen bezwaar

Vitamine B6 lost op in water en is gevoelig voor licht en verhitting. Dit laatste betekent dat een deel ervan verloren gaat als je kiest voor bakken of frituren, evenals bij andere vitamines. Maar denk niet dat je daarom je vlees nooit meer mag bakken; er blijft echt genoeg vitamine B6 over!

Hoeveel vitamine B6 heb je nodig?

Als vrouw heb je dagelijks 1,5 milligram vitamine B6 nodig. Die hoeveelheid krijg je met gemak binnen; met zes volkoren boterhammen ben je er al – al mag je ze dan nog best lekker beleggen, natuurlijk!

Krijg je lange tijd te weinig vitamine B6 binnen, dan kun je bloedarmoede krijgen. Ook een verminderde weerstand en zenuwaandoeningen kunnen gevolgen zijn van een ernstig tekort. Maar relax… in Nederland is een vitamine B6-tekort zeldzaam. Als je lange tijd heel veel B6 neemt (meer dan 25 milligram per dag), kun je te maken krijgen met zenuwaandoeningen. Maar dit soort hoge doseringen haal je natuurlijk nooit zonder (extreme) supplementen.

Banaan zit bomvol B6!

Bananen zijn mega-gezond, maar wist je dat één banaan maar liefst 25 procent van de ADH aan vitamine B6 bevat? Ga dus regelmatig voor een super-smoothie met banaan! Of pimp je havermoutontbijtje op met deze überhealthy fruitsoort. Terwijl jij geniet van je good food, bouw je aan je kracht, energie en weerstand. Zo wordt aan je B6 werken wel héél erg lekker!