Alles wat je wil weten over vitamine B2

Wat is vitamine B2?

Vitamine B2 (riboflavine) houdt je ogen en je zenuwstelsel in topconditie. Net als vitamine B1 helpt vitamine B2 je lichaam om eten om te zetten in energie. Ook zorgt het voor gezonde huid, haren en nagels. Je lichaam kan vitamine B2 niet opslaan, dus het is belangrijk dat je er iedere dag genoeg van binnenkrijgt. Maar als jij kiest voor gezond en (dus) gevarieerd, is dat geen enkel probleem!

Waar zit vitamine B2 in?

Vitamine B2 zit vooral in melk en melkproducten. Maar ook veel andere voedingsmiddelen bevatten vitamine B2. Je vindt het in:

  • melk(producten)
  • vlees(waren)
  • eieren
  • groente en fruit
  • brood en graanproducten
  • rijst
  • amandelen

Vitamine B2 is in water oplosbaar. Kook groente dus in weinig water of kies voor roerbakken. Als je groente in niet al te kleine stukken snijdt, blijven er trouwens ook meer vitaminen behouden. Belangrijk: vitamine B2 kan slecht tegen licht: bewaar je melk dus altijd in de (donkere) koelkast.

Eet je fit met B2!

Net als vitamine B1 draagt vitamine B2 draagt bij aan de enzymactiviteit van je lichaam. Het zorgt ervoor dat de voedingsstoffen in je voeding omgezet kunnen worden in energie. Een belangrijke vitamine voor je stofwisseling, dus! Huidproblemen, dof haar of afbrekende nagels? Kijk dan nog eens goed naar je eetpatroon: gebruik het lijstje hierboven (‘Waar zit vitamine B2 in?’) om te zien wat je nodig hebt.

Hoeveel vitamine B2 heb je nodig?

Als vrouw heb je dagelijks 1,1 milligram vitamine B2 nodig. Om je een idee te geven: dat komt overeen met vier glazen melk. Een tekort aan vitamine B2 kan leiden tot huidproblemen bij tong, neus en mond (ontstekingen bij de mondhoeken). Ook kan een tekort een verlaging van je hemoglobinegehalte tot gevolg hebben en leiden tot vermoeidheid.

Alles waar ‘te’ voor staat…

Er is weinig bekend over mogelijk schadelijke gevolgen van een te hoge vitamine B2-inname. Wil je geen risico lopen, gebruik dan niet meer dan vijf keer de ADH per dag. Of nog beter: eet gewoon zo gevarieerd en gezond mogelijk, zodat je op een natuurlijke manier aan je vitamine B2 komt!