Vitamine B1 wordt ook wel thiamine genoemd en is super belangrijk voor je energiepeil! Hoe gezond je ook eet, zonder vitamine B1 kan je lichaam je voeding niet omzetten in energie. Door vitamine B1 kan je lichaam de koolhydraten uit je voeding verbranden zodat je genoeg energie krijgt om alles te doen wat je moet doen. Ook voor je hartspier en je zenuwstelsel is deze vitamine essentieel. Krijg je er te weinig van, dan kan dat leiden tot psychische problemen. Het goede nieuws: met een gezond, afwisselend eetpatroon haal jij voldoende vitamine B1 uit je voeding om lekker energiek te zijn!
Vitamine B1 zit in veel voedingsmiddelen. Je vindt het bijvoorbeeld in:
Vitamine B1 is een vitamine die oplost in water. Kook je groenten dus in weinig water of roerbak ze. Zonde toch, om die waardevolle vitaminen af te gieten? Als je de groente in niet al te kleine stukken snijdt, blijven er trouwens ook meer vitaminen behouden.
Enzymen zijn eigenlijk complexe eiwitten die allerlei chemische reacties in je lichaam versnellen. Sommige enzymen kunnen hun werk alleen doen met behulp van bepaalde co-enzymen. Zo draagt vitamine B1 als co-enzym bij aan de enzymreacties die zorgen dat de energie uit koolhydraten (suikers) zit ook echt gebruikt kan worden. Anders gezegd: op vitamine B1 kun je rekenen als je energie nodig hebt! Dipje in je energie-level? Check dan even of je nog wel gevarieerd genoeg eet. Met dagelijks graanproducten, groente, aardappelen, wat vlees en melkproducten kun je als het goed bergen verzetten!
Als vrouw heb je dagelijks 1,1 milligram vitamine B1 nodig. Met een avondmaaltijd van drie aardappels, drie opscheplepels groente en een stukje vlees zit je op 0,52 milligram. Dan ben je dus al een mooi eind op weg naar je ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid)! O, en goed om te weten: krijg je meer B1 binnen dan je nodig hebt, dan plas je het teveel gewoon uit.
Een tekort aan vitamine B1 kan leiden tot geestelijke klachten. Depressie, geheugenverlies en concentratieproblemen bijvoorbeeld. Mensen die veel alcohol drinken lopen extra risico. Maar ook diëten kan de kans op vitamine B1-gebrek vergroten, met name bij een erg eenzijdig dieet. Ben je zwanger en heb je veel last van zwangerschapsbraken? Overleg dan met je huisarts; misschien heb je een supplement nodig.
Wil je meer te weten te komen over alle verscheidene vitamines? Lees ons dossier over vitamines.