Eten & Drinken

Vijf krachtige kruiden en specerijen

spices krachtige kruiden

We gebruiken dagelijks allerlei krachtige kruiden en specerijen om ons eten op smaak te brengen, maar veel van deze kruiden hebben vaak ook andere voordelen. Naast de lekkere smaak, kunnen ze ook een bijdrage leveren voor onze gezondheid. In dit artikel lichten we vijf verschillende kruiden & specerijen toe.

Kurkuma – smaakmaker en medicinaal kruid

In India wordt deze specerij al duizenden jaren gebruikt als smaakmaker maar ook als medicinaal kruid. Tegenwoordig zie je het in Nederland ook steeds vaker voorbij komen.
Kurkuma ziet er ongeveer net zo uit als gember en het is dan ook familie van elkaar. Net als gember kun je het ook gewoon in poedervorm krijgen. Je komt kurkuma vaak tegen in curry’s, het geeft het eten de gele kleur.

De voordelen van kurkuma:

 • Volgens dit onderzoek werkt kurkuma ontstekingsremmend;
 • Het is een zeer sterk antioxidant. Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen. Dit kan van alles zijn: stress, luchtverontreiniging, roken, allerlei toevoegingen in eten, etc. Om ziektes en veroudering tegen te gaan hebben we veel antioxidanten nodig;
 • Naast het feit dat kurkuma de vrije radicalen blokkeert, stimuleert het ook nog eens het aanmaken van antioxidanten door ons lichaam zelf. Dubbel voordeel!
 • Tenslotte schijnt kurkuma ook te werken bij depressies. Een onderzoek onder 60 depressieve patiënten toonde aan dat kurkuma even effectief was als Prozac, om de symptomen van depressie te verlichten. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn!

Kortom, genoeg redenen om kurkuma in je keukenkastje te hebben staan. Zelf marineer ik bijvoorbeeld regelmatig kipfilet met o.a. kurkuma en kaneel. Klinkt apart, maar smaakt heerlijk!

Kaneel – een krachtige specerij

Kaneel is met recht een krachtige specerij omdat het je lichaam helpt met suiker om te gaan en door dit om te zetten in energie. Dat is mooi meegenomen, aangezien we vaak te veel suiker binnenkrijgen.

De voordelen van kaneel:

 • Het stabiliseert je bloedsuikerspiegel. En wat daar fijn aan is? Wanneer je bloedsuikerspiegel op en neer gaat, is de kans groot dat je enorm verlangt naar iets zoets. Daarnaast kan een schommelende bloedsuikerspiegel ervoor zorgen dat je futloos of duizelig bent. De welbekende energiedip! Kaneel zorgt er dus voor dat je bloedsuikerspiegel in balans blijft;
 • Het is een goede bron van ijzer, calcium, magnesium en vitaminen A, B1, B2, en C;
 • Tenslotte werkt kaneel verwarmend en tegen buikkrampen. Daarom is kaneel een aangename toevoeging aan een beker warme melk of cappuccino.

Tip: Het fijne aan kaneel is dat het een heerlijke smaak heeft wat bij veel gerechten past. Meng het door je ontbijt, smoothie of strooi wat kaneel over je stukjes appel.

Gember – smaakmaker in de keuken

Gember is bekend als smaakmaker in de keuken, maar het is ook echt een geneeskrachtig specerij dat wereldwijd wordt gebruikt om ziektes te voorkomen en te genezen.

De voordelen van gember:

 • Het stimuleert de spijsvertering door de afbraak van vetten en eiwitten te bevorderen;
 • Gember werkt tegen misselijkheid. Zo tonen verschillende studies aan dat gember ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap voorkomt. Het schijnt ook effectief te zijn bij wagenziekte;
 • Daarnaast werkt gember ontstekingsremmend, zuiverend en ontspannend.

Tip: drink ’s avonds een lekkere grote mok gemberthee. Voeg een klein stukje gemberwortel toe aan (bijvoorbeeld) kamillethee, een schijfje citroen erbij en eventueel een beetje honing of agavesiroop. Kant-en-klare gemberthee is natuurlijk ook mogelijk, maar niets gaat boven verse thee.

Basilicum – smaakvol en gezond

Basilicum is een populaire smaakmaker in de Italiaanse keuken. Maar van oudsher werd basilicum ook al gebruikt bij huidproblemen, verkoudheid en andere infecties. Zeker een plantje die tussen je kruidenpotjes hoort te staan!

De voordelen van basilicum:

 • Mineraalrijk: basilicum bevat calcium, ijzer, kalium, magnesium en zink. Daarnaast ook vitamine A, B3, B6 en C;
 • Basilicum zit vol antioxidanten die je cellen beschermen tegen vrije radicalen. Daardoor heeft het een positieve invloed op je hart-en-vaatstelsel;
 • Basilicum geef je immuunsysteem een boost volgens dit wetenschappelijk onderzoek;
 • Last van hoofdpijn, misselijkheid, keelpijn of darmproblemen? Zet een grote mok basilicum thee door een aantal fijngehakte blaadjes 5 minuten in kokend water te laten trekken.

Tip: maak je eigen pesto met verse basilicum blaadjes. Veel gezonder dan pesto uit een potje!

Peterselie – niet enkel garnering

Peterselie is zo’n kruid die je vaak als garnering tegenkomt op maaltijden in restaurants. Maar eigenlijk zou je hier meer van moeten eten, peterselie staat namelijk bekend om zijn ontgiftende werking. Ideaal voor een detox dus!

De voordelen van peterselie:

 • Peterselie bevat vitamine A, C, beta-caroteen, calcium, magnesium, fosfor, ijzer, kaliu en foliumzuur;
 • Peterselie ondersteunt en stimuleert de spijsvertering en geeft je energie;
 • Peterselie zorgt ervoor dat voedingsstoffen goed in het lichaam worden opgenomen;
 • Het werkt ontstekingsremmend en versterkt het immuunsysteem.

Tip: voeg eens wat peterselie toe aan je groene smoothie. Peterselie is namelijk een natuurlijk vochtafdrijvend middel, dus zo heb je een heerlijke detox-smoothie.

Kruiden – heerlijke smaakmakers en gezond

Kortom, naast heerlijke smaakmakers zijn kruiden ook nog eens heel erg gezond! Natuurlijk zijn dit niet de enige kruiden en specerijen met goede eigenschappen voor onze gezondheid. Probeer daarom eens wat vaker verschillende kruiden uit om je eten op smaak te maken – in plaats van standaard peper en zout – want de werking van kruiden wordt vaak onderschat!

Leave a Response