Superfoods in de spotlight: reishi

Wat is reishi?

Reishi is een paddenstoel die in het Nederlands lakzwam wordt genoemd. Reishi heeft een glanzend oppervlak, vandaar ook de naam lakzwam. Reishi kwam oorspronkelijk alleen voor in Japan, China en de VS. Ondertussen wordt deze bijzondere paddenstoel echter wereldwijd gekweekt. Reishi bevat enorm veel verschillende voedingsstoffen en zou veel gezonde kwaliteiten hebben. In Azië worden de paddenstoelen al duizenden jaren gebruikt voor een gezonder en langer leven.

Uit de praktijk klinken veel positieve geluiden op over het effect van reishi. Inmiddels is er ook (wat) wetenschappelijk bewijs van de effectiviteit, in de vorm van laboratoriumonderzoek en kleine onderzoeken met mensen. Maar om alle positieve kwaliteiten van reishi als superfood te onderbouwen, zal er nog heel wat meer onderzocht moeten worden.

De gezondheidsvoordelen van reishi

Reishi wordt gebruikt voor veel verschillende doeleinden:

  • Om het immuunsysteem te versterken
  • Om stress, slaapproblemen en vermoeidheid te verminderen
  • Bij een hoge bloeddruk of een hoog cholesterolgehalte
  • Als verlichting bij aandoeningen aan de luchtwegen
  • Bij hart- en vaatziekten, lever- en nieraandoeningen
  • Bij HIV/aids en kanker

Reishi wordt door de gebruikers ervan beschouwd als een superfood met veel potentie, maar veel wetenschappelijk bewijs voor de werking ervan is er dus nog niet.

Hoe gebruik je reishi?

Reishi-paddenstoelen worden wel vers verkocht, maar zijn extreem bitter en in de keuken dus niet erg bruikbaar. Ook reishipoeder is nogal bitter; als je dat gebruikt, is het dus vooral een kwestie van even doorzetten. Ook zijn er capsules en tinctuur in de handel.
Let op: Het gebruik van reishi kan risico’s met zich meebrengen als je een lage bloeddruk hebt en medicijnen hiervoor slikt. Ook bij flink wat andere aandoeningen is het oppassen geblazen met de superfood-paddenstoel! Ben je zwanger of geef je borstvoeding, dan kun je reishi ook maar beter even laten voor wat het is.

Reishi-thee als levenselixer

Al in de 5e eeuw wordt reishi in Chinese teksten beschreven vanwege de positieve werking ervan. Het dagelijks drinken van reishi-thee zou een goede gezondheid en een lang leven garanderen. En ook al wordt reishi je niet voorgeschreven door een traditionele Chinese geneesheer, op een verantwoorde manier kun je natuurlijk prima zelf onderzoeken wat dit levenselixer je te bieden heeft!