Re-use, Recycle, Refurbish!
Het slimme alternatief voor nieuw! Met een refurbished device ben je niet alleen milieubewust bezig, maar het scheelt je ook een aantal centen in de portemonnee. Dus: hallo mooi duurzaam product! Wellicht dan ook een nieuwe gadget met het geld dat je bespaard hebt. Nieuwsgierig naar wat refurbishment inhoudt en waarom het beter dan nieuw is? Lees dan snel verder.
Hoe werkt refurbishment?
Refurbished, je ziet het steeds vaker voorbij komen. Zijn dit nu die oude gadgets die ergens stof vergaren of hippe, moderne producten? In 2011 begon leapp als eerste met de verkoop van refurbished Apple devices. Al gauw volgden steeds meer aanbieders en nu is refurbishment niet meer weg te denken uit de elektronicawereld. Maar wat is refurbishment nu eigenlijk? Refurbished producten zijn producten die een tweede leven krijgen. De producten die refurbished worden zijn veelal afkomstig uit het bedrijfsleven en inruilprogramma’s. De devices worden uitgebreid op 50 punten gecontroleerd. Daarnaast worden ze getest, schoongemaakt, gerepareerd, vervangen en geüpgraded waar nodig. Vervolgens worden ze verpakt en verkocht aan de milieubewuste consument die aan het milieu en zijn/haar portemonnee denkt.
Ook devices die niet gerepareerd kunnen worden, zijn geschikt voor hergebruik. Onze experts halen er werkende onderdelen uit. Na een uitgebreide quality check worden deze onderdelen gebruikt in andere devices #nowaste. De onderdelen die niet meer te redden zijn worden verzameld en gerecycled.
Refurbished vs. tweedehands
Vaak worden refurbished en tweedehands in één adem genoemd. Het zijn immers allebei producten die gebruikt zijn en opnieuw verkocht worden. Toch zijn het twee heel verschillende dingen. Is refurbished beter dan tweedehands? leapp vindt van wel: voordat een device bij ons het stempel ‘refurbished’ krijgt, doorloopt ‘ie in het Lab een streng controle- en schoonmaakproces. Zo heb jij de zekerheid dat je een product koopt dat technisch helemaal in orde is. Daarnaast geeft leapp veel vertrouwen in de kwaliteit die de slimme experts leveren, aangezien leapp standaard twee jaar garantie biedt.
Hergebruik is een must
We leven in een tijd waarin het hergebruiken/recyclen van plastic, papier en glas voor iedereen de normaalste zaak van de wereld is. Waarom doen we dat dan ook niet met elektronica? Het maken van nieuwe devices is enorm belastend voor het milieu. Zo wordt bij de productie van een nieuw device veel water en energie gebruikt. Het kost niet alleen maar heel veel om een device te maken, maar er wordt ook veel elektronica weggegooid die zich goed leent voor hergebruik. Er wordt jaarlijks 50 miljoen ton aan elektronica weggegooid. Dat is zo’n 25 kilo per Nederlands huishouden. Vind jij dit ook niet onwijs veel?
Daarnaast is een circulaire economie de toekomst, iets waar we onbewust al jaren naartoe leven. We rijden met z’n allen in tweedehands auto’s, we huren of kopen woningen die al eerder bewoond zijn en nu moet refurbished de nieuwe norm worden.