Helpt de Night Shift functie van Apple?
Het blauwe licht van het beeldscherm van Apple zou storend kunnen zijn en een groot probleem voor velen voor het slapen. Het klink geloofwaardig, maar er zijn geen bewijzen dat dit daadwerkelijk zo is. De bewijzen ontbreken dat weerhoudt Apple er niet van om een functie in te bouwen die het kleurenspectrum van de Iphone zo aanpast dat het blauwe licht gefilterd wordt. De afbeelding hieronder geeft weer waar deze functie toe te passen is.
Technisch gezien is het niet mogelijk om het blauwe licht softwarematig uit te filteren. Hiervoor zouden andere beeldschermen benodigd zijn, zodoende is dat niet zomaar toepasselijk op de huidige beeldschermen. Apple past de kleuren van het display aan, zodat er minder blauw in aanwezig is. Het blauwe licht wordt uiteraard minder, maar uitfilteren is zeker nog niet mogelijk.
Werk het nu wel of niet?
Dit blijft natuurlijk de grote vraag. Draagt de Night Shift functie bij aan een betere nachtrust. Zoals eerder aangegeven is bewijs daarvoor niet te leveren. Averechts is er ook geen bewijs dat de Night Shift functie van Apple niet werkt.
Er zijn wel andere theorieën die beweren dat het slechter slapen beïnvloedt wordt door de hersenactiviteit zo vlak voor het slapengaan. De nachtrust kan eenvoudig verbeterd worden door de smartphone één uur voor het slapen niet te gebruiken en links te laten liggen. Er is geen twijfel of deze theorie werkt, hier zijn inmiddels harde bewijzen voor.
Wat betreft de Night Shift functie van Apple is er natuurlijk wel sprake van het placebo-effect. Als het geloof er is dat de Night Shift werkt, dan zou dat zeker zo kunnen zijn, maar of je dan ook daadwerkelijk beter slaapt door de functie zelf is maar de vraag.