Vitamine K (fylochinon) is vooral belangrijk voor een goede bloedstolling en de leverfunctie. Ook lijkt onderzoek erop te duiden dat het betrokken is bij de vorming van botcellen.
Eigenlijk zijn er twee soorten vitamine K: vitamine K1 en vitamine K2. K1 komt alleen in voedsel voor, K2 wordt deels ook aangemaakt door darmbacteriën. Omdat je lichaam niet genoeg vitamine K aanmaakt, moet je het ook uit je eten en drinken halen. De K1-variant vind je vooral in groene bladgroenten, maar ook in plantaardige olie en (in mindere mate) in brood, melkproducten en fruit. De K2-variant zit vooral in dierlijke producten, evenals andere vitamines.
Onmiddellijk na de geboorte krijgen alle baby’s extra vitamine K omdat ze het zelf nog niet voldoende aanmaken. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben de eerste 12 weken vitamine K-druppels nodig (aan kunstmatige zuigelingenvoeding wordt vitamine K toegevoegd).
Vitamine K zit vooral in groene (blad)groente, maar ook in andere groentesoorten. Ook sommige dierlijke voedingsmiddelen bevatten vitamine K:
In Nederland is er geen vast advies voor de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vitamine K. Het Amerikaanse Institute of Medicine raadt vrouwen 90 microgram per dag aan. Omdat vitamine K in zoveel voedingsmiddelen zit, haal je dit met gemak! Let trouwens wel op als je lang antibiotica slikt; dit kan leiden tot een tekort, waardoor je bloedstolling mogelijk te traag wordt.
Voor een teveel aan vitamine K hoef je niet bang te zijn, voor zover bekend heeft een hoge intake geen schadelijke gevolgen. Gebruik je antistollingsmiddelen of bloedverdunners? Slik dan geen supplement met meer dan 100 microgram vitamine K. Dit zou namelijk de werkzaamheid van deze medicijnen kunnen verminderen.
Boerenkool is een absolute vitamine K-bom; eet je er 200 gram van, dan scoor je in één keer meer dan 1500 procent van je ADH! Tijd dus om nu eindelijk eens die hippe boerenkoolchips te testen. Of doe echt eens gek en waag je aan een smoothie met boerenkool!