Vitamine E (tocoferol) heeft als antioxidant een belangrijke functie. Het beschermt de cellen en weefsels in je lichaam tegen vrije radialen. Dit zijn agressieve stoffen die je cellen en weefsels kunnen aantasten. De beschermende werking van vitamine E zou bij kunnen dragen aan het voorkomen van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten.
Vitamine E zorgt draagt bij aan de aanmaak van rode bloedcellen en aan een goede stofwisseling in je cellen. Ook is het van essentieel belang als voedingsstof voor je hartspier. Het vermindert het gevaar van bloedstolsels en bevordert het herstel van weefsels na een operatie of bij wonden.
Vitamine E komt voor in plantaardige producten als noten, zaden, granen, groente en fruit. In dierlijke producten zit relatief weinig vitamine E. Check dit lijstje om te zien wat vitamine E-rijke producten zijn:
Als vrouw heb je dagelijks 8 milligram vitamine E nodig. Ben je zwanger of geef je borstvoeding, dan kun je iets meer gebruiken (respectievelijk 10 en 11 milligram). Een vitamine E-tekort komt in Nederland uitsluitend voor bij mensen met een ernstige stoornis in de opname van voedingsstoffen. Eén eetlepel zonnebloemolie levert 84 procent en 200 gram broccoli 58 procent van je ADH; je snapt dus dat je er met een gezonde manier van eten op kunt vertrouwen dat je voldoende vitamines binnenkrijgt.
Pas als je meer dan 25 keer de ADH binnenkrijgt, is er sprake van een onveilige hoeveelheid vitamine E. Maar om dat voor elkaar te krijgen, moet je bijvoorbeeld meer dan vier kilo noten eten – kleine kans, dus!
Roerbakken in plantaardige olie, af en toe een power ball met dadels, noten en cacao als healthy snack of een lepel lijnzaad door je smoothie… er zijn eindeloos veel manieren om op een makkelijke, natuurlijke manier ruim voldoende vitamine E binnen te krijgen. Dus vrije radicalen, eat your heart out!