Alles wat je wil weten over vitamine B5

Wat is vitamine B5?

Vitamine B5 (panthotheenzuur) draagt net als de andere vitamines uit het B-complex bij aan je energievoorziening. Het is onmisbaar voor de afbraak en opbouw van vetten, koolhydraten en eiwitten. Ook speelt het een rol bij de aanmaak van sommige hormonen.

Waar zit vitamine B5 in?

Vitamine B5 zit in veel verschillende voedingsmiddelen. Als je dagelijks volop varieert met de volgende ingrediënten, zit je al snel goed met je vitamine B5-intake:

  • vlees
  • (vette) vis
  • eieren
  • aardappels
  • peulvruchten
  • melk(producten)
  • groenten
  • fruit

Iedere dag een beetje panthotheenzuur

Vitamine B5 draagt net als de andere B-vitamines bij aan de omzetting van koolhydraten naar glucose. Heel belangrijk dus voor je energieproductie! Je lichaam slaat deze vitamines hooguit drie dagen op, wat betekent dat je ze regelmatig nodig hebt. Het is slim om er tijdens het koken aan te denken dat B-vitamines in water oplossen: groente koken met weinig water dus, of kies eens wat vaker voor roerbakken.

Hoeveel vitamine B5 heb je nodig?

Als vrouw heb je dagelijks 5 milligram vitamine B5 nodig. Een diner van 200 gram aardappelen, 200 gram sperziebonen en 100 gram rundvlees staat al garant voor ruim 30 procent van je ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid). Neem je als dessert nog een schaaltje magere yoghurt (lekker met wat vers fruit!), dan kun je daar nog eens 18 procent bij optellen!

Tekort bijna onmogelijk

Vitamine B5 komt in zoveel van onze voedingsmiddelen voor, dat je eigenlijk geen tekort kunt oplopen. Alleen bij heel ernstige, langdurige ondervoeding kan het ‘burning feet’-syndroom optreden (pijnlijke, branderige voeten). Nadelige effecten van een teveel aan vitamine B5 zijn heel zeldzaam. Alleen bij extreem hoge dosering kan diarree voorkomen. Maar met een verantwoord eetpatroon hoef je voor overdosering absoluut niet bang te zijn!

Afwisseling op je bord

Zoveel mogelijk afwisseling op je bord, dat is de beste manier om zeker te weten dat je alle B-vitamines binnenkrijgt die je nodig hebt. Samen zorgen de vitaminen uit het B-complex, waaronder vitamine B5, er dan voor dat jouw energieproductie en je immuunsysteem optimaal werken!