Alles wat je wil weten over vitamine B12

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 (cobalamine) draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen, aan de celdeling en een goede werking van je zenuwstelsel. Je hebt vitamine B12 ook nodig om ijzer op te kunnen nemen. Bovendien werkt B12 nauw samen met foliumzuur (B11). Het komt alleen voor in dierlijke producten. Eet jij vegetarisch of veganistisch? Dan is het zaak extra aandacht te besteden aan deze vitamine; dit artikel vertelt je er alles over.

Waar zit vitamine B12 in?

Vitamine B12 vind je alleen in dierlijke producten. Het zit bijvoorbeeld in:

  • melk(producten)
  • vlees en vleeswaren
  • vis (zalm bijvoorbeeld, maar ook schaal- en schelpdieren)
  • eieren
  • sojaproducten

Bijzonder aan vitamine B12 is dat het de enige in water oplosbare vitamine is waar je lichaam een voorraad van aan kan leggen, de overige vitamines hebben deze eigenschap niet. Krijg je er eens wat meer van binnen, dan wordt dat dus opgeslagen. Goed geregeld!

Hoeveel vitamine B12 heb je nodig?

Als vrouw heb je dagelijks 2,8 milligram vitamine B12 nodig. In principe kom je hier met een gezond eetpatroon makkelijk aan. Maar zoals gezegd komt vitamine B12 alléén voor in dierlijke producten. Dan begrijp je meteen waarom je, als je vegetarisch eet, extra op moet letten. Haal je niet genoeg B12 uit de dierlijke producten die je wél eet (ei, zuivel), dan heb je misschien een supplement nodig. Kies jij voor een veganistische lifestyle, dan is een supplement zeker aan te raden.

Heb je een vitamine B12-tekort, dan heb je kans op een bepaalde vorm van bloedarmoede en neurologische problemen. Voor teveel vitamine B12 hoef je beslist niet bang te zijn: je lichaam zorgt er zelf voor dat er niet teveel B12 wordt opgenomen.

Zalm voor een B12-boost!

Zalm is een absolute topper als het gaat om B12; met 120 gram van deze vis zit je op – schrik niet! – 171 procent van je ADH! Met af en toe een flinke moot hoef jij je geen zorgen te maken over je B12! Vegetariër? Een schaaltje halfvolle kwark is goed voor 38 procent en een gekookt eitje voor 28 procent. Kom je ook een heel eind mee!